Fati i snajperit kanadez Wali në Ukrainë

Përmbledhja

Media të shumta kanë publikuar lajmin mbi pretendimet e Rusisë se ka vrarë snajperin kanadez Oliver Lavigne-Ortiz, i njohur si Wali, i cili është bërë i famshëm dhe shumë e kanë quajtur atë si snajperin më vdekjeprurës në botë. Pavarësisht dyshimeve mbi vërtetësinë e pretendimeve ruse, artikujt përmbajnë dhe aludime mbi gabimet e mundshme që kanë çuar në asgjesimin e Wali.

Përgënjeshtrimi

Ndryshe nga informacionet e ndara fillimisht në rrjetet sociale në 15 mars 2022, Wali nuk është vrarë nga ushtria ruse 20 minuta pas hyrjes së tij në Mariupol, siç vërtetohet dhe nga intervista të drejtpërdrejta që ai ka dhënë më datën 22 mars e më pas në media të ndryshme.

  • Shkrime përgënjeshtruese në media të huaja:

Verify SY, Syria; Facta.news, Italy; MALDITA.ES, Spain; dpa-factchecking.com, Netherlands; Polígrafo, Portugal; dpa-factchecking.com, Belgium; LeadStories, United States; Rumor Scanner, Bangladesh; AFP Fact Check, South Africa; TEMPO, Indonesia; LeadStories, Russia; Correctiv, Germany; VoxCheck, Ukraine;  AFP Faktencheck, Germany; Aos Fatos, Brazil; Ellinika Hoaxes, Greece


Të ngjashme